Monday, 23 September 2013

Hasil Kelas Menjahit

Assalamualaikum!!! Excited bebenor nie..heee..korang smua apa khabar?? mudahan sihat walafiat yer..Hari ni Rina xsabar2 nak cerita pengalaman Rina pergi ke kelas menjahit baju kurung minggu lepas dan apakah hasilnya?? cantik ke canTAIK???hahaha..
Okay hari Jumaat lepas 20 September 2013 iaitu bersamaan dengan hari lahir Rina..xgi celebrate pownn..xperlu kot..Rina xkisah actually hal sambut xsambut ni..dah2 jangan melalut ke laut plak..meh sambung..Rina pegi dgn kawan baik Rina dari zaman skolah lagi..Shamimi nama dia..Rina panggil Mimi je..

Pagi tu kul 10pagi kitorang dah naik Jambatan Pulau Pinang..Kelas menjahit tu di Telok Air Tawar Seberang Prai..Sebenarnya area Seberang Prai ni Rina xberapa cekap sgt jalan2 dia..nasib baik la Mimi jadi GPS..hehe..tapi btul2 kat mana kelas menjahit tu kami dua2 xtau..Kelasnya start pukul 10.30pagi..tapi disebabkan kami xcekap sgt area situ..lmbt sket smpai..lbih kurang 10.45 pagi baru sampai..Alhamdulillah..

Kelas tu diadakan di Kedai Menjahit Rozika Collection..Sebenarnya Mimi dah ada basic menjahit dari Kolej Komuniti.Tapi disebabkan kurang praktis dia pun hampir lupa smua..Pemilik kedai tu nama dia Kak Ika..dia ni jenis lembut..sopan..

Kak Ika ni dah cakap siap2 yang dia ajar ni mungkin xsama dgn mana2 kolej (contohnya melukis pola) sebab dia akan ajar cara shortcut..so cepat la kita nak siapkan baju..bagus2..hihi..Kitorang pun mula la dari cara mengukur,melukis bagai,mengira,memotong kain,jahit tepi dan menyambung kain2 yang dipotong..SUSAH okay!!

Kelas habis pukul 5.30pm..xsempat nak siapkan..so kitorang kena balik sambung di rumah..untung hubby Rina belikan mesin jahit dah..nak tengok hasilnya??jeng jeng jeng..
Nendia!!!!
Lebihan kain dari baju kurung tu Rina buat pillow cover..then hubby Rina suh Rina tido ngn bantal tu pakai baju kurung tu..baru sedondon katanya..hahaha..

Lepas ni Rina nak beli kain lagi..nak praktis lagi..kalo x rugi je gi belajar kan??okay la sampai sini duu yer..di lain masa kita sembang lagi yer..dadaaaa...Wsalam..

Monday, 9 September 2013

Rajin Kot Lain Pulak...

Assalamualaikum..Hari ni org smua bermalas-malasan..Yelah..hujan lebat pagi ni..Rina pulak terlebih rajin nak tulih blog bagai..hahaha..konon mcm rajin sgt menulih kan??walhal korang sendiri bleh kira brapa byk entry Rina kat blog ni..Sorry la korang sbb jadi ibu mithali ni mmg mcm ni..slalu xdak and xpenah cukup masa..lagi pulak hujung minggu pun packed dgn bisnes kek coklat moist..Motif bgtau ni sbb nak promote sket..hahaha..

Ada benda sket nak story mory kat korang nie..Rina bercadang nak tambah lagi satu cabang bisnes nie..agak2 korang apa??haaaaaaaa..xlain xbukan..MENJAHIT! kesian kan..mcm kena sawan je duk terpekik2..huhu..bnda ni dah berkurun jgk ada dlm wishlist..tp besa la..malas and baloq..dah cakap nk bisnes menjahit..pandai sgttttt kerrr menjahitttt???huhu..agak sadis di situ..sbb jwpan dia mmg xreti langsung okay..even nak guna mesin jahit pun xreti..setakat jahit butang n manik ringkas tu jer la..

Bulan ni Rina dah survey tempat nak belajar menjahit..nk kata dekat tu xla jugak..kena g oversea la  jugak..(naik jambatan Pulau Pinang pun kira oversea okayy??) Duit pun dah simpan separuh habuan nak beli mesin jahit baru..beli yang murah2 je..harga lbih kurang RM600++ kot..tp tgn ni slalu gatal..sentuh jgk duit tu sket..hihi..plan nak beli yg murah je dulu..so In Shaa Allah kalo bisnes menjahit dah maju..baru Rina tukar ke mesin jahit industri..harga lingkungan RM1000++..Ok jom layan sket pic mesin jahit..
Haa..ni la mesin jahit tu..

Yang ni pulak mesin jahit industri..tahan..
Nanti Rina dah pandai menjahit korang meh la tempah dengan Rina ekk..bila nak pandai tu???hehe..nnti Rina akan upload pic baju yg dah Rina jahit k??

Okay la korang..ada keja nak buat..kena hantar report kat bos plak ni..Any update i will let u know k???bubbye..Wasalam..