Wednesday, 13 March 2013

Pesakit HIV? Tanggungjawab Kita?

Salam..
Hari ni pagi2 lg Rina da terlebih rajin nk tulih blog..hmm..betui ka penggunaan bahasa 'tulih' tu..asal boleh je la Cik Kiah..hehe
Sementara Rina xda pesakit ni nk story sket kat korang..ni pasai pengalaman Rina sebagai seorang jururawat pelatih.
Tersebutlah kisah..(baca dalam intonasi syair ye..)hehe..wokey masa tu xsalah Rina tahun 2009 masa tu..haa tarikh jgn tanya naa..tobat xingat..Rina dihantar untuk praktikal di Hospital Melaka, Batu Berendam.Rina ditugaskan untuk menjaga isolation ward lelaki untuk pesakit tibi/batuk kering.
Hospital Melaka

Masa kat ward ni kami dimestikan untuk memakai face mask sebelum nak enter isolation ward ni sebagai protection dari jangkitan tibi yang boleh merebak melalui udara.
Gambar Hiasan
Wokey hari pertama berjalan lancar..xda pape yg menarik..Keesokan hari Rina masuk keja masa tu dah masuk pukul 10pg..Rina perasan sorang pesakit ni dgn susuk tubuh yang kurus kering macam pesakit anorexia, xberdaya n hanya terlantar di katilnya..rambut n jambang yang penuh di muka seakan wajah Osama Bin Laden.
Xada sesiapa di sisi pesakit tue..Jururawat pelatih pun xda yg mendekati dia..cuma dekat apabila hendak mengambil vital sign ( amik tekanan darah,suhu n kadar pernafasan je)..Rina rasa diorang takut untuk mendekati dia.
Rina pun cuba memberanikan diri untuk mendekati pesakit tersebut..Rina sangkakan dia tua..tapi bila Rina tengok maklumat pesakit tersebut rupanya dia masih muda..Umo dia seingat Rina 37 tahun masa tu n dia bukan saja ada penyakit tibi..malah HIV..kesian wei..So Rina pun gelarkan dia sebagai abang..xkan nak panggil pakcik plak kan??
Abang tu senyum je bila Rina merapati dia..tp senyuman dia kelat je..Rina balas balik senyuman abang tu..tp dia xnmpak tau x kenapa?..kan Rina pakai face mask??apa la korang ni..kan awal td da gitau..hehe.. Mulut abang tu terkumat-kamit seolah2 ada sesuatu dia nak cakap kat Rina..Rina dekatkan telinga dekat mulut dia..Abang tu cakap dia nak mandi..da banyak hari dia xmandi..
Rina pun teruih wat muka heran..Rina tanya nape abg byk hari xmandi?? Dia cakap xberdaya nak mandi sendiri..n staff nurse pun xdatang tengokk..sian la plak..Makanan dia pun masih belum dijamah..Rina suapkan dia makanan n ubat.
Rina tanya abg nak x kalo Rina mandikan..dia angguk2 perlahan..Rina pun bingkas pergi ke bilik air n amik besen untuk isi air..Rina bantu abang tu untuk duduk dan Rina minta izin untuk tanggalkan baju dia..Rina pun mula mandikan abang tu..siap sabun lagi tue..masa nak lap di bahagian jari jemari dia tu Rina tgok kuku dia pun dah panjang..Rina saja tawarkan diri untuk memotong kuku dia..Abang tu angguk lagi..So Rina pun potong kuku dia sampai pendek n kemas..Hmm bila da potong kuku Rina tgok muka abang tu yg penuh ngan jambang truih Rina offer dia untuk cukur jambang dia..Abang tu angguk lagi..Sambil2 Rina cukur tu Rina sembang la ngan abg tu..dia ckp family dia jauh nun kat Kedah..mak ayah da lama xda..yg dtg jenguk pun abg dia..tu pun kadang kala sbb abg dia tu dah berkeluarga..xsempat nak dtg slalu..
Rina tnya dia mcmna abg bleh dapat HIV ni..Dia ckp abg dulu jahat..slalu p Siam langgan pompuan sana..Rina tanya lagi abg dulu keja apa? Dia cakap dia arkitek..Ya Allah..pandai rupanya abg ni..keja pun hebat..tp apakan daya..manusia ni slalu leka dgn nikmat yg Allah beri..Bila nikmat tu ditarik dah terlambat untuk dapatkan kembali..walaupun byk duit skalipun..Hmm abang tu dah hensem sket pas dia da siap mandi n cukur jambang..siap Rina taruk bedak lg..huhu..
Hari ke-3 Rina di tugaskan untuk jaga medical ward di sebelah ward isolation je..Rina truih da terlupa pasal abg tu..sbb ramai patient kan? Hari ke-3 xda pape yg istimewa pun..berlalu seperti biasa..Hari ke-4 pun sama..Then hari ke-5 tiba2 kawan baik Rina yg di tugaskan menjaga isolation ward menghampiri Rina n bagitau yg abg tu cari Rina..
Rina pun pelik..truih Rina tergopoh-gapah pergi cari abang tu..dalam ati Rina mengagak yg dia perlukan pertolongan Rina.
Letih la plak menaip panjang ni..hihi..tapi kena abiskan jgk cita ni..Masa sampai kat katil abg tu dia tgok Rina n senyum..Rina pun tanya ada apa abg? Dia ckp dia lapar..truih Rina tgok jam..dah pukul 2 petang..Rina tanya Eh da pukul 2 petang ni abang xmakan ke pg tadi? Hari ni dia geleng kepala plk..ritu angguk je..Rina tnya la nape xmakan? Dia ckp selalu penjaga katil sebelah yang akan belikan makanan untuk dia..tapi hari nie orang tu xdatang..Rina tnya dia abg nak makan apa? Dia cakap nak susu strawberry Dutch Lady..Rina tgok susu kotak bersaiz besar atas meja dia..Rina amik kotak susu tu n goncang..dah habis..Abang tu cakap doktor suruh dia minum susu sebab dia sangat kurus n kurang nutrisi..Abg tu lak tekak dia just leh telan susu strawberry..perisa coklat pun xleh nak telan..Rina kata kat abg tu supaya tunggu sekejap..Rina truih meluru turun ke tingkat bawah ke kedai koperasi yg di uruskan oleh pesakit Down Syndrome nak belikan susu strawberry..tapi dah habis..perisa coklat je yg ada..Rina sedih sgt..mcmna la nk cari ni..Truih Rina teringat mini market hospital..agak jauh jgk..sbb Hospital Melaka ni sgt besar..
Memang salah jgk Rina kluar waktu bekerja..tapi gagahkan jgk sbb kesiankan abg tu..Rina dah sampai mini market tu..Rina tnya tokey kedai tu..dia ckp kotak besar xda..ada kotak kecik jek..Hmm kalo kotak kecik mana cukup..Truih je Rina minta tokey tu keluarkan 1 bundle air kotak kecik tu..ada 24 susu kotak xsalah Rina..Lega rasa bila da dpt apa yg dicari..Rina berlari anak jugak masa nk balik ke ward..bukan apa takut nanti sister cari ke apa mampus..Sampai je ke katil abg tu truih dia terbeliak mata tgok mcmtu punya byk susu kotak..Dia hulurkan duit..tapi Rina tolak sebab anggap sebagai sedekah..hoho..xperasan bagauih okay??xsampai hati nak amik duit dia..
Truih abg tu menangis ..dia ckp hanya Allah yg bleh balas budi Rina..Dia doakan Rina senang..Rina pun da mula bergenang air mata..Rina pujuk abg tu supaya jgn menangis..dia xhenti2 ckp terima kasih..Rina pun minta izin untuk beredar sebab ada kerja yg perlu dibuat..Hari yg penuh kenangan tu pun berlalu..
Kami jururawat pelatih pun cuti Sabtu dan Ahad..Masuk minggu baru kumpulan Rina di tukarkan untuk menjaga haematology ward..bangunan sebelah..So hadap pesakit yg baru pula..setelah seminggu bekerja di ward tersebut semasa pulang dari kerja..Kawan Rina dari kumpulan lain yang bekerja di isolation ward lelaki di mana abg tue ditempatkan bagitau yang abang tersebut sudah meninggal dunia..Rina terkedu..Ya Allah Kau ampunilah abg tue..Kau tempatkanlah dia di kalangan orang2 yg soleh..Amin In Shaa Allah..
Tue lah salah satu kenangan yg xdpt di lupakan semasa menjadi jururawat pelatih..kesimpulannya kat sini kita yang sihat n perasan sgt baik ni..jgnlah kita pandang serong kepada pesakit HIV ni..walaupun dia dpt penyakit tu disebabkan kesalahan lampau atau pun tidak kita tidak mempunyai hak untuk melayan mereka sebegitu..bayangkan kalo kita di tempat mereka..walhal penyakit HIV tu kita dapat bukan dari kesalahan kita..tapi org melayan kita seolah2 kita yg bersalah..sedih bukan??
Bantulah mereka setakat yg mampu..HIV xberjangkit melalui sentuhan okay??
Lebih kurang camni la keadaan abg tu..:-(
Sampai sini je la okay..letih da ni menaip..In Shaa Allah..next time Rina kongsi crita lg k??bubbye..Wasalam..

No comments:

Post a Comment